Kraamzorg

Aanmelden

Vind je het leuk als ik bij je kom kramen?

Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je al contact met mij opnemen om je aan te melden. Officieel inschrijven kan pas wanneer je de eerste echo hebt gehad.


Inschrijven kan je doen via de website onder: kraamzorg aanvragen. Via de mail laat ik je dan weten of ik nog een plekje voor je heb. Rond de 32e week van je zwangerschap maken we een afspraak voor de officiële intake. Tijdens de intake bespreken we hoe een kraamweek eruitziet, wat jullie verwachtingen zijn en je wensen binnen het kader van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP).


Als je thuis of poliklinisch wilt bevallen, dan kan ik daar bij zijn en de verloskundige assisteren. Wanneer je tijdens de zwangerschap door het ziekenhuis wordt overgenomen (dus je zwangerschap medisch wordt) mag ik er tijdens de bevalling helaas niet bij zijn. Zodra je weet hoe laat je naar huis mag, neem je contact met mij op.


De kraamweek

Standaard ontvang je 49 uur aan kraamzorg als je borstvoeding geeft of 45 uur aan kraamzorg bij flesvoeding. Dit wordt verdeeld over 8 dagen. De uren kunnen meer of minder worden, maar dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Dit gaat altijd in overleg met de verloskundige en wordt berekend aan de hand van het LIP.


Het maximaal aantal uren kraamzorg is 80 uur, verdeeld over 10 dagen. Het minimaal aantal uren kraamzorg is 24 uur. Als je na je bevalling een nacht in het ziekenhuis verblijft gaat er, afhankelijk van je keuze van voeding, 5,5 of 6 uur van de kraamzorg af. Dit is door het LIP bepaald.


In de kraamweek ga ik jullie begeleiden met de zorg voor jullie kindje en eventuele andere gezinsleden. Ik vind het erg belangrijk dat ouders rustig kunnen herstellen van de bevalling en dat de kinderen een leuke en ontspannen tijd hebben.


We zullen met elkaar overleggen wat belangrijk is en waar er extra hulp bij nodig is. 

Zo hoop ik jullie een hele mooie en rustige kraamweek te geven, waar jullie fijn op terug kunnen kijken!

Vergoeding kraamzorg

Voor kraamzorg geldt géén eigen risico, maar wel een wettelijke eigen bijdrage. In 2023 ligt de eigen bijdrage op een tarief van €4,80 per uur kraamzorg. Bekijk ook even je polisvoorwaarden in hoeverre jij iets terug krijgt van je verzekering.


Bij sommige aanvullende pakketten wordt de eigen bijdrage vergoed. Dit geldt ook voor eventuele lactatiekundige hulp tijdens het kraambed, kraampakketten en cursussen voor de bevalling.

Bovendien is het belangrijk om te kijken naar je basispolis.


Omdat ik als ZZP'er geen contract kan afsluiten met zorgverzekeraars kan het zijn dat er bij een natura-polis 65-80% wordt vergoed. Mede hierdoor heb ik mij in maart 2023 aangemeld bij https://kraammarkt.nl  Zij hebben contracten met alle verzekeraars. Daarbij kan ik en ook het gezin, gebruik maken van een digitaal online systeem in de kraamweek.

Share by: